top of page

GPS, robots of toch een retrofit trekker?

Autonome systemen of een stuurhulp

Tegenwoordig komen er steeds meer technologieën op de markt, autonoom rijden, recht rij hulp, stuurhulp, retrofit opbouwsets. Daarbij zijn de ideale omstandigheden per bedrijf verschillend, en past niet alles direct goed bij ieder bedrijf. Robots en retrofit sets zijn op dit moment het nieuwst, de andere technieken hebben zich al bewezen.


RTK-systeem op de trekker

Veelal bekend onder de akkerbouwers en loonwerkers, ook de veehouders investeren langzaam in een RTK GPS systeem op de trekker. De eerste stap is recht rij hulp, deze functioneren prima voor het kunstmest strooien of spuiten. Deze RTK GPS techniek kun je in verschillende soorten en uitvoeringen verkrijgen. Een vervolgstap is de stuurhulp. Nu heb je de handen vrij tijdens de werkzaamheden en kun je je focussen op het werktuig en de afstelling hiervan. Het voordeel is dat je bijna geen overlap van werkbreedte meer hebt, hierdoor ben je sneller klaar bent en rij je minder vaak over het land. Een nadeel is dat het soms wel saai werk kan zijn en je toch op de kopakker nog moet draaien..


Robots of autonome voertuigen

Een robot of een autonoom voertuig is volledig ingericht op de functionaliteit van het werktuig en niet op comfort wat een trekker biedt. Er zijn veel verschillende fabrikanten die robots ontwikkelingen, hierdoor is het lastig om een juiste keuze te maken. Een voordeel van een robot is dat deze specifiek gemaakt is om autonoom te rijden en hierdoor al aan alle veiligheidsnormen voldoet. De robot is ook geschikt voor bepaalde repeterende werkzaamheden zoals grondwerk of schoffelen. Op een robot zit meestal al een controlesysteem met camera’s, dit zorgt ervoor dat er op afstand meegekeken kan worden met de werkzaamheden. Een nadeel van een robot is dat hij over afstand getransporteerd moet worden met een dieplader combinatie. Ook kan de robot alleen de werkzaamheden op het land kan doen en op het erf niet de hand en span diensten. Een ander groot voordeel is het gewicht van de robot, deze is meestal niet zo hoog als dat van een trekker. Dit zorgt voor minder bodemdruk.


Retrofit opbouw set

Een retrofit opbouw set is meestal specifiek voor een bepaald merk, de set kan een bestaand systeem van bijvoorbeeld Trimble GPS of een Raven systeem overnemen. Belangrijk is ook dat de trekker wordt uitgerust met een beveiligingssysteem, dit zorgt wel voor wat extra kosten maar is noodzakelijk om aan de wetgeving te voldoen. Het voordeel van een retrofit systeem is dat je een bestaande trekker kan gebruiken, waardoor de aanschafwaarde in verhouding met een robot aanzienlijk lager is. Daarnaast kun je alle werkzaamheden uitvoeren die je normaalgesproken ook kunt uitvoeren. Ook kan er vaak gebruikt gemaakt worden van een bestaand RTK-systeem, deze zit vaak al op de trekker gebouwd en hoeft hierdoor niet opnieuw gekocht te worden. Nadeel van de retrofit trekker is, is dat een controle niet altijd even makkelijk mogelijk is. Daardoor is het, het best om in de buurt van de trekker te blijven. Een ander nadeel is dat het gewicht nog steeds hetzelfde is, dit is met een robot sterk te verlagen.


Conclusie

Wanneer je niet heel veel werk hebt met een trekker is het zeker interessant om een stuurhulp te hebben, daarmee kun je (veel) tijd en brandstof besparen. Wanneer je meer hectares hebt en veel verschillende werkzaamheden dan is een retrofit trekker aantrekkelijk. Een robot wordt aantrekkelijk wanneer je veel repeterende taken hebt, dit zorgt ervoor dat de minder leuke en langdraderige werkzaamheden door de robot gedaan kan worden en je zelf bezig kan zijn met het gewas.



bottom of page