top of page

Hoe aardappelopslag bestrijden met EcoRobotix ARA spotsprayer?

Aardappelopslag, wat is het en hoe kan je er iets aan doen?

Het zijn de ongewilde zaailingen van aardappels, in dit geval aardappels die in het voorgaande bouwjaar op het perceel zijn geteeld. Het zijn de hele kleine krieltjes die door de rooimatten vallen of halve aardappels die tijdens het rooien op het land zijn achter gebleven.

Deze opslag brengt veel ongewenste gevolgen met zich mee, het zorgt voor het behoudt van aardappelmoeheid door aaltjes in de bodem. In Nederland hebben we de witte en de gele aardappelaaltjes. Deze aaltjes voeden zich met de wortels van de aardappelplant en leggen hierna eieren in de wortels.

Aardappelmoeheid kenmerkt zich door achterblijvende groei of valplekken met vroegtijdige planten sterfte als er sprake is van een zeer grootschalig probleem. Eén aardappelopslag plant per vierkante meter zorgt er voor dat het aantal aaltjes in de bodem gelijk blijft en niet afneemt. Zo krijgt men slepende aardappelmoeheid in een perceel.

Ecorobotix ARA spotsprayer achter Fendt trekker
Bovenaanzicht van de Ecorobotix Ara

Hoe bestrijdt men aardappelopslag nu?

Aardappelopslag is een steeds groter wordend probleem door de steeds mildere winters, in voorgaande jaren toen er nog strengere winters waren vroor een gedeelte van de aardappelknolletjes in de grond kapot. Maar hopen op een strenge winter is niet het enigste wat men kan doen. Door een ruim bouwplan aan houden met voldoende vruchtwisselingen kan de instandhouding van de aaltjes populatie worden tegen gegaan. Des te langer er geen aardappels op het perceel geteeld worden des te lager de aaltjes populatie. Ook kan er gebruik gemaakt worden van rassen die resistent zijn tegen aardappelmoeheid.

Als de aardappelopslag in een gewas als uien of bieten staat kan deze bestreden worden met een kappenspuit of door deze aan te stippen. De kappenspuit spuit een middel op de aardappel waaraan het aardappelplantje doodgaat, het nadeel van deze techniek is dat de aardappels die in de rijen tussen het gewas staan niet bestreden worden. Een andere optie voor het bestrijden van aardappelopslag is het aanstippen van de aardappels. Men loopt dan door het gewas en stipt de aardappelplanten handmatig aan met een klein spuitje, dit is een goede manier van aardappelopslag bestrijden omdat de mens alle planten kan onderscheiden van elkaar. Een nadeel van deze methode is dat dit een erg tijdsintensieve manier van aardappelopslag bestrijden is. Er wordt meestal met meerdere personen tegelijk door de gewassen gelopen om de aardappelopslag aan te stippen. Een ander nadeel is het verschil in de groeistadia van de aardappelopslag, sommige planten zijn al groot en andere hebben de kop nog niet boven de grond uitgestoken. Het kan voorkomen dat er meerdere keren in één perceel gestipt moet worden om alle aardappelopslag te bestrijden.

Onder de kap van de Ecorobotix ARA spotsprayer is te zien hoe de Ecorobotix ARA werkt met zes camera's
Achterkant van de Ecorobotix ARA spotsprayer met Doorgrond.nl logo

Spotspraying (plaatsspecifiek bespuiten) met de EcoRobotix ARA spotsprayer is de nieuwe manier om aardappelopslag te bestrijden!

Maar sinds kort is er ook een nieuwe manier om het probleem van aardappelopslag te bestrijden, de ARA spotsprayer van EcoRobotix met 6 meter werkbreedte.

De ARA van EcoRobotix is een machine met Zwitserse precisie die de aardappelopslag met Artificial Intelligence bestrijdt. Deze 6 meter gedragen spotsprayer maakt aardappelopslag bestrijden een

makkie. De ARA beschikt over 6camera’s, een per meter. De camera’s maken voortdurend foto’s van het gewas, de Artificial Intelligence en de software weten precies hoe de aardappelopslag eruit ziet en bespuiten alleen deze. De ARA spotsprayer bestrijd de aardappeloplsag door één van de 156 spuitdoppen waarover de machine beschikt op precies het juiste moment te openen, dus boven de aardappelopslag. Zo is de schade aan het gewas minimaal en wordt de aardappelopslag optimaal bestreden.

 

Wilt u meer informatie over de EcoRobotix ARA? Neem dan gerust contact met ons op.

Doorgrond.nl maakt het mogelijk om aardappelopslag op de meest recente manier te bestrijden. De Ecorobotix ARA spuit in vlakken van 6*6 cm met behulp van cameratechniek. De Artificial Intelligence herkent het gewas en kan de aardappelopslag bestrijden met extreem hoge precisie.
Aardappelopslag is een groot probleem in de Nederlandse akkerbouwsector, door een aardappelteelt die wisselt met teelten als uien, bieten en cichorei gebeurt het regelmatig dat er aardappelopslag opkomt tussen deze gewassen. Dit is een groot probleem, omdat aardappelopslag aaltjes vermeerderen is het voor bedrijven zeer belangrijk dat u de aardappelopslag bestrijdt. Doorgrond.nl levert de EcoRobotix ARA die hier wat aan weet te doen. 


De Ecorobotix ARA is een 6 meter brede spotsprayer die elke meter voorzien is van een camera, met behulp van algoritmen die zijn opgebouwd uit foto’s van aardappelopslag maken de computers aan boord het mogelijk de aardappelopslag te herkennen. Met de 156 precisie spuitdoppen weet de machine zo de aardappelopslag te bestrijden. 
Doorgrond.nl werkt samen met Abemec om deze machine bij u in het veld optimaal te laten presteren, Doorgrond.nl helpt u hierbij bij de software en Abemec voor de hardware van de machine. 


Mocht u verdere vragen hebben over de Ecorobotix ARA mag u contact opnemen met Doorgrond.nl en uw lokale Abemec vestiging.

 Samengevat  - Aardappelopslag bestrijden 

resultaat van spotsprayer in de bieten

Spotspraydemonstratie omgeving Onstwedde

 

 

Begin juni is de EcoRobotix ARA spotsprayer geïntroduceerd door Doorgrond samen met Abemec en gedemonstreerd in verschillende percelen in en rondom Onstwedde, oost Groningen. Er is in percelen met bieten gereden, dit was een groot succes! De ARA herkent de bieten met behulp van camera’s en Artificial Intelligence, alles wat de ARA niet als een bietenplant herkent is bespoten. Hierdoor is de ARA ook in te zetten tegen het bestrijden van andere onkruiden, zo kan de machine veelzijdig ingezet worden. Met 156 afzonderlijk aangestuurde precisiespuitdoppen, een werksnelheid van 7 km/h, een capaciteit van 4 hectare per uur en een  gemiddeld spuitvloeistof verbruik van 20 liter per hectare heeft  de machine de aardappelopslag in de bietenpercelen bestreden. 

resultaat van spotsprayer in de bieten
resultaat van spotsprayer in de bieten

​

Resultaat onafhankelijke bepaalt: Na een telling in een poefveld opstelling door studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten is bekend geworden dat 90% van de aardappelopslag en 2% van de bieten is geraakt met glyfosaat. Een resultaat om trots op te zijn. Ondertussen werken we door aan het optimaliseren van de ideale mengverhoudingen van de middelen om tot optimale bestrijding van de aardappelen over te gaan. Op de foto’s is te zien dat de aardappels geraakt zijn door de gerichte bespuiting van de Ecorobotix ARA spotsprayer en tekenen van aantasting laten zien. 

resultaat van spotsprayer in de bieten
resultaat van spotsprayer in de uien

De Ecorobotix ARA spotsprayer heeft tijdens de demo in Onstwedde ook zijn waarde laten zien in de uien. Begin juni werd er in de uien gereden met het middel Starane, dit is een contact herbicide tegen breedbladige onkruiden, de aardappelopslag wordt met dit middel bestreden in de uien. De bespoten aardappelopslag laten goed het effect van het middel zien!

resultaat van spotsprayer in de uien
bottom of page