Hoe aardappelopslag bestrijden met EcoRobotix ARA spotsprayer?

Aardappelopslag, wat is het en hoe kan je er iets aan doen?

Het zijn de ongewilde zaailingen van aardappels, in dit geval aardappels die in het voorgaande bouwjaar op het perceel zijn geteeld. Het zijn de hele kleine krieltjes die door de rooimatten vallen of halve aardappels die tijdens het rooien op het land zijn achter gebleven.

Deze opslag brengt veel ongewenste gevolgen met zich mee, het zorgt voor het behoudt van aardappelmoeheid door aaltjes in de bodem. In Nederland hebben we de witte en de gele aardappelaaltjes. Deze aaltjes voeden zich met de wortels van de aardappelplant en leggen hierna eieren in de wortels.

Aardappelmoeheid kenmerkt zich door achterblijvende groei of valplekken met vroegtijdige planten sterfte als er sprake is van een zeer grootschalig probleem. Eén aardappelopslag plant per vierkante meter zorgt er voor dat het aantal aaltjes in de bodem gelijk blijft en niet afneemt. Zo krijgt men slepende aardappelmoeheid in een perceel.

Ecorobotix ARA spotsprayer achter Fendt trekker
Bovenaanzicht van de Ecorobotix Ara

Hoe bestrijdt men aardappelopslag nu?

Aardappelopslag is een steeds groter wordend probleem door de steeds mildere winters, in voorgaande jaren toen er nog strengere winters waren vroor een gedeelte van de aardappelknolletjes in de grond kapot. Maar hopen op een strenge winter is niet het enigste wat men kan doen. Door een ruim bouwplan aan houden met voldoende vruchtwisselingen kan de instandhouding van de aaltjes populatie worden tegen gegaan. Des te langer er geen aardappels op het perceel geteeld worden des te lager de aaltjes populatie. Ook kan er gebruik gemaakt worden van rassen die resistent zijn tegen aardappelmoeheid.

Als de aardappelopslag in een gewas als uien of bieten staat kan deze bestreden worden met een kappenspuit of door deze aan te stippen. De kappenspuit spuit een middel op de aardappel waaraan het aardappelplantje doodgaat, het nadeel van deze techniek is dat de aardappels die in de rijen tussen het gewas staan niet bestreden worden. Een andere optie voor het bestrijden van aardappelopslag is het aanstippen van de aardappels. Men loopt dan door het gewas en stipt de aardappelplanten handmatig aan met een klein spuitje, dit is een goede manier van aardappelopslag bestrijden omdat de mens alle planten kan onderscheiden van elkaar. Een nadeel van deze methode is dat dit een erg tijdsintensieve manier van aardappelopslag bestrijden is. Er wordt meestal met meerdere personen tegelijk door de gewassen gelopen om de aardappelopslag aan te stippen. Een ander nadeel is het verschil in de groeistadia van de aardappelopslag, sommige planten zijn al groot en andere hebben de kop nog niet boven de grond uitgestoken. Het kan voorkomen dat er meerdere keren in één perceel gestipt moet worden om alle aardappelopslag te bestrijden.

Onder de kap van de Ecorobotix ARA spotsprayer is te zien hoe de Ecorobotix ARA werkt met zes camera's
Achterkant van de Ecorobotix ARA spotsprayer met Doorgrond.nl logo

Spotspraying (plaatsspecifiek bespuiten) met de EcoRobotix ARA spotsprayer is de nieuwe manier om aardappelopslag te bestrijden!

Maar sinds kort is er ook een nieuwe manier om het probleem van aardappelopslag te bestrijden, de ARA spotsprayer van EcoRobotix met 6 meter werkbreedte.

De ARA van EcoRobotix is een machine met Zwitserse precisie die de aardappelopslag met Artificial Intelligence bestrijdt. Deze 6 meter gedragen spotsprayer maakt aardappelopslag bestrijden een

makkie. De ARA beschikt over 6camera’s, een per meter. De camera’s maken voortdurend foto’s van het gewas, de Artificial Intelligence en de software weten precies hoe de aardappelopslag eruit ziet en bespuiten alleen deze. De ARA spotsprayer bestrijd de aardappeloplsag door één van de 156 spuitdoppen waarover de machine beschikt op precies het juiste moment te openen, dus boven de aardappelopslag. Zo is de schade aan het gewas minimaal en wordt de aardappelopslag optimaal bestreden.

 

Wilt u meer informatie over de EcoRobotix ARA? Neem dan gerust contact met ons op.