top of page
  • Foto van schrijverHan Hilbrands

Het belang van percelen met RTK-nauwkeurigheid inmeten!


Han Hilbrands over zijn persoonlijke ervaringen met het inmeten van percelen: De afgelopen twee jaar heb ik veel met robots gewerkt en heb ik veel ervaring opgedaan omtrent het inmeten van de percelen.


Voor het werken met robots of retrokits(op een trekker) zijn deze veldgrenzen erg belangrijk. Vanuit dit belang hebben we de term ‘Robot Ready’ maken van een boerderij of percelen bedacht. Dit heeft voornamelijk te maken met de veiligheid van de robot zelf, maar natuurlijk ook voor de verzekeringsmaatschappij. Deze heeft liever niet dat er schade of letsel ontstaat door een fout die voorkomen had kunnen worden. De percelen die online worden ingetekend voor de boekhouding en de mestwetgeving kloppen over het algemeen nooit met de werkelijkheid, de perceelsgrenzen zijn niet geschikt voor het gebruik als GEOFENCE/digitaal hekwerk van een robot.


Het inmeten van percelen voor of met een robot kan op verschillende manieren. De eerste manier is om met de Robot om het veld heen te rijden, dit kost veel tijd omdat je precies over de perceelsgrens heen moet rijden en rekening moet houden met de safetyzone/veiligheidsmarge van de robot. De andere manier is om met een handheld GPS-stok rondom het veld te lopen of te rijden met een quad, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ik meet de percelen altijd in met een bolletje van Trimble op RTK niveau, dit betekend 2 centimeter nauwkeurigheid. Hiermee kunnen we de precisie van het GEOFENCE/digitaal hekwerk garanderen.

Het is hierbij wel belangrijk om de punten goed op de rand van het perceel te plaatsen. Wanneer ik rondom het perceel gelopen heb, komt de perceelsgrens in het Trimble-account online te staan. Deze grens exporteer ik naar een Shapefile, de perceelsgrens kan in deze vorm verschillende systemen worden inladen. De perceelgrenzen worden meestal in het coördinatensysteem WGS84 verwerkt, dit is belangrijk om de grens op de juiste locatie op de aardbol te plaatsen. Dit coördinatensysteem wordt door de meeste platformen ondersteund.

Na het inmeten van het perceel kan het de perceelsgrens ook in de trekker worden ingeladen worden voor gebruik met machines met een sectieafsluiting.


Heeft u meer vragen over het inmeten van percelen of het Robot Ready maken van uw bedrijf, neem contact met ons op"

Comments


bottom of page