top of page

De Farmdroid FD20, werking van zaaien tot oogsten

Farmdroid, werking tot oogst

De FarmDroid FD20 is een machine die volledig autonoom zaait en schoffelt. Een uitermate geschikt machine om te gebruiken in de biologische teelt. Maar door de efficiëntie is de machine ook geschikt voor de conventionele teelt. De Farmdroid kan maximaal 20 hectare onderhouden en is volledig elektrisch aangedreven door middel van accu’s. Deze worden constant bijgeladen door het zonnepaneel bovenop de machine.




Voorwerk Voordat je begint met zaaien moet eerst het perceel met de FarmDroid worden ingemeten. Dit doe je door de Farmdroid in de hef van trekker te plaatsen en met de FarmDroid rond het perceel te rijden. De perceelsgrenzen worden opgeslagen in het GPS RTK systeem van de Farmdroid. Dit RTK systeem heeft een eigen basisstation dit om te waarborgen dat de nauwkeurigheid voldoende is. Wanneer het perceel is ingemeten kan het plan gemaakt worden op het platform van de FarmDroid. Tijdens het maken van dit plan worden de instellingen gedaan voor het gehele veld, zoals de kopakker grote, werkbreedte, hefdiepte, zaaizaad etc..



Zaaien

Wanneer het perceel goed is ingemeten is het van belang om alle parameters goed te controleren. Dit is het meest essentiële gedeelte van een robot. Kleine aanpassingen kunnen in het veld nog gedaan worden. De FarmDroid zal overdag de zaaiwerkzaamheden uitvoeren. Dit omdat het vooral in het voorjaar plaatsvind en het gedurende de nacht nog vochtig kan zijn. Dit voorkomt eventuele problemen. Het is van belang om ongeveer 2 à 3 keer per dag langs te gaan om een controle rondje uit te voeren. Zo kan er gecontroleerd worden of de FarmDroid goed functioneert. Daarnaast zit er op elk element een controle systeem, wanneer deze geen zaadjes meer telt wordt er ook alarm geslagen. De FarmDroid weet exact op welke locatie hij een zaadje in de grond stopt, dit is bepaald tijdens het maken van de route.



Schoffelen

Nadat de zaaimachine het werk gedaan heeft, worden de schoffel elementen aangekoppeld. Deze schoffelmachine kan blind schoffelen omdat hij weet waar het zaadje gezaaid is. Het is aan de gebruiker de keus wanneer te beginnen met schoffelen. Tijdens de schoffelwerkzaamheden kun je de afstand tot het plantje nauwkeurig afstellen. Hierdoor kun je een zo groot mogelijk oppervlakte schoffelen, gedurende dat de plant groeit moet deze afstand vergroot worden. Hierdoor is het van belang dat er ongeveer 2 keer per dag een controle wordt uitgevoerd of de schoffel nog goed functioneert. De FarmDroid kan ook omgekeerd de route volgen hierdoor rijd je niet altijd van in kant. Nadat het gewas dicht is gegroeid heeft de FarmDroid zijn werk gedaan, er kan natuurlijk nog wel gereden worden zonder in de rij de schoffelen. Dit is met sommige gewassen wel handig.


Nawerk

De FarmDroid kan opgepoetst worden en een plekje krijgen in de schuur. Het is van belang om niet met een hoge druk de machine schoon te maken. De machine rijdt zeer langzaam en wordt bijna niet vies. Een controle van de slijtage van de messen is nog van belang maar dit hangt af van de grondsoort en de werkuren van de machine.

bottom of page