top of page
  • Foto van schrijverHan Hilbrands

Hoe stel ik een autonome zaaimachine in?

Tijdens het werken met een autonoom voertuig is het van belang om de werktuigen achter het autonome voertuig af te stellen, in dit geval de Kverneland Optima zaaimachine. De Kverneland Optima werk door middel van een blower en een vacuüm systeem met zaaischijven, er zitten twee afstrijk indicatoren op de HD-II elementen van Kverneland. Deze kunnen op het erf afgesteld worden zodat er altijd maar 1 zaadje op het gaatje van de zaaischijf blijft hangen. De afstrijker zorgt ervoor dat wanneer er meerder zaadjes aan de zaaischijf hangen, er uiteindelijk maar 1 overblijft. De afstrijk indicator aan de rechterkant zorgt ervoor dat de aanvoervoorraad van het zaad niet de hoog is, zodat de baan die de zaaischijf aflegt door de aanvoervoorraad niet te lang is. Hierdoor komen er niet te veel zaadjes aan de zaaischijf te plakken en loopt de voorraadkamer van de zaaischijf niet vol.

Wanneer de afstellingen en afdraaiproef gedaan zijn op het erf, kunnen we naar het veld.


Eenmaal op het veld is het natuurlijk van belang dat de diepte goed is, bij pompoenen in dit geval is de diepte ongeveer 4cm in de klei. Dit kunnen we afstellen door middel van de spindel achterop. Hierdoor komen de loopwielen in beweging waardoor de zaaischijf ook in beweging komt. We checken altijd of de zaden in de vaste grond zitten waar vocht is of bij kan komen op deze (zwaardere) klei gronden. Nadat het elementen ook met de aandrukrol en de achterste aandrukwielen de zaden goed bedekt met grond, zijn wij tevreden over het afstellen van de machine.

Nu het belangrijkste punt van de Kverneland Optima zaaimachine, de GEOSEED-level 2. Hiermee wordt er een exact vierkant verband gezaaid, zo kan er ook dwars op de zaairichting geschoffeld worden. We maken de eerste slag direct een AB lijn met het GPS RTK systeem van de robot, dit signaal pakken we op bij de terminal van de Kverneland Optima. De AB lijn staat nu in de terminal van de Kverneland, nu maken we de slag terug, de BA-lijn. We zaaien ongeveer 10 meter, nu stoppen we de machine. Vervolgens meten we het verschil in afstand van de zaden van de BA en AB lijn. Dit voeren we in, in de terminal van Kverneland. Vervolgens laten we de zaaimachine weer verder rijden en controleren we nogmaals of we het vierkant verband er goed in hebben staan. Wanneer dit klopt, pakken we de volgende AB lijn om nog een keer te controleren of de drie rijen exact op elkaar aansluiten.


Vervolgens is het van belang dat we op afstand mee kunnen kijken of de zaaimachine goed functioneert, dit doen we door middel van een Microsoft Surface. We zien het scherm van de zaaimachine door middel van een internetverbinding op onze computer. Hierdoor hebben we controle over de zaaimachine zodat wanneer er een storing komt, we de robot stop kunnen zetten. Dit is op dit moment nog niet geautomatiseerd en moet nog via de afstandsbediening van de robot gebeuren.


Heeft u meer vragen over de Kverneland Optima, het vierkantverband zaaien of overdwars schoffelen, neem contact met ons op"Comments


bottom of page