top of page
  • Foto van schrijverJorick Lambers

Hoe maakt u een werktuig passend voor de Robotti?

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021

Onze ervaringen van het passend maken van de Kverneland Optima zaaimachine voor de Agrointelli Robotti robot leest u hier!

In de winter van 2020 in de aanloop naar het nieuwe zaaiseizoen stonden wij voor het blok, onze Kverneland Optima zaaimachine moest passen aan de Robotti zodat er autonoom gezaaid kon gaan worden. De Robotti is een veelzijdig inzetbare autonome werktuigdrager met aan weerszijden een motorunit. Dit is gelijk het eerste struikelpunt, de afstand tussen deze twee units is 286cm, dit is minder dan de standaard 300 cm waar normaal gesproken mee gewerkt wordt. De Agrointelli Robotti heeft wel een standaard CAT 2 hef waar de zaaimachine in kan, maar in de breedte past de zaaimachine dus niet tussen de motoren van de robot. In het kader van het Robs4Crops subsidieproject gingen wij aan de slag om het voor elkaar te krijgen.+


Stap 1: Een nieuw frame in de juiste maat en twee keer meten, één keer zagen.


Het nieuwe frame van de Optima mag niet meer als 286 cm zijn, dus zaag de balk 282 cm lang voor een minimale spelling. Las vervolgens de hefpunten aan de balk op de standaard driepuntshef afstanden. Er werd ook gekozen voor het fabriceren van twee gereedschapskist houders, zo is alles binnen handbereik bij pech of storingen. Plaats de hydraulisch aangedreven blower boven op het frame, deze blower zorgt voor de luchtdruk en het vacuüm waarmee de zaaimachine zaait. Las alles stevig in elkaar en bouw zeker niet te licht, het frame moet niet alleen de neerwaartse kracht van het gewicht maar vooral ook de opwaartse tegendruk van de zaaielementen voldoende op kunnen vangen tijdens de werkzaamheden.


Stap 2: Zaaielementen passend maken om tussen Agrointelli te passen


Maak strepen op het frame op de gewenste zaaiafstanden, er werd gekozen voor zowel de standaard zaaiafstand van 50 cm tussen de zaaielementen als de afwijkende 75 cm tussen de elementen. 75 cm in noodzakelijk voor het zaaien van mais en pompoenen. Plaats vervolgens de zaaielementen terug op het frame op de juiste onderlinge zaaiafstand. Plaats de buitenste twee zaadbakken iets schuin. Realiseer dit door een zijde tussen het frame en de zaadbak een paar vulringen te plaatsen, dit om voldoende afstand te houden van de beide motorunits. Test of er geen zaden worden gemorst tijdens de afdraaiproef.Stap 3: Aankoppelen van de zaaimachine aan de Agrointelli Robotti.


Zet de zaaimachine op een zo vlak mogelijke onder grond. Start de Robotti en positioneer deze zo recht mogelijk voor de zaaimachine. Nu het lastigste punt, rijdt achteruit naar de zaaimachine toe met aan weerzijden 2 cm speling en koppel deze voorzichtig aan de driepuntshef van de Robotti. Koppel de hydrauliekslangen aan en test de blower. Stel het vacuüm van de onderdruk tijdens het zaaien in en test nogmaals of er geen zaden morsen uit de buitenste bakken. U bent nu klaar voor het instellen van een werkplan voor de zaaiwerkzaamheden, zodat deze robot voor u kan beginnen met zaaien! Meer informatie over het instellen van het werkplan vindt u hier in een korte film uitgelegd.

Wij hopen vele vruchtbare hectares te kunnen gaan zaaien in het aankomende voorjaar. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek over de mogelijkheden.

Comments


bottom of page