top of page
  • Foto van schrijverHan Hilbrands

20 procent capaciteit verhoging met Fieldbee GPS.

Bijgewerkt op: 17 aug. 2022

Han Hilbrands over zijn eigen persoonlijke ervaringen met een hydraulische Fieldbee autosteer kit en de voordelen hiervan.


Sinds de installatie van het hydraulische Fieldbee GPS systeem kunnen we veel sneller werken. Daarbij heb ik ook een basisstation op het dak van de schuur, deze verzendt het RTK-signaal . We gebruiken het tijdens de oogst voor het maaien en harken van de percelen, om vervolgens met de kunstmeststrooier aan de slag te gaan. Tijdens het maaien is het van belang dat de locatie van de Fieldbee antenne goed geplaatst is maar ook goed is ingesteld, dit vanwege het werken met dubbele maaiers waardoor er zogenoemd ‘offset’ zit tussen de antenne en de combinatie. Dit is natuurlijk niet alleen bij Fieldbee zo maar ook elk ander merk GPS zoals Trimble, Raven, John Deere, SBG etc.


Naar mijn inzicht is de meeste winst te behalen tijdens het grasmaaien, dit omdat je de maximale werkbreedte kunt meenemen maar ook omdat je slagen over kunt slaan. Zo zaten we voorheen op ongeveer 5 hectare per uur wat we konden maaien, nadat de Fieldbee GPS geïnstalleerd is lukt het nu om bijna 6.5 hectare per uur te halen. Dit komt puur doordat je na de eerste omgaande slag al direct de AB lijn zet, om vervolgens voor jezelf de optimale route te rijden. Zo hoef je nooit meer lange stukken over de kopakker heen te rijden omdat je halverwege het perceel wilt insteken. Dit bespaart in ons geval ongeveer 35% aan tijd en brandstof. Dit bespaart mij totaal anderhalf uur arbeid en draaiuren van de trekker, dit bespaart 22,5 liter diesel per uur!


Het harken met de Fieldbee GPS systeem levert vooral veel comfort op, de focus ligt niet meer op het recht rijden maar op de werking van de machine. Het gaat natuurlijk ook een stuk sneller omdat je de maximale werkbreedte met de hark kan meenemen. Hierdoor ben ik ook met het harken ongeveer 2 uur sneller werken. Dit bespaart mij ook trekker uren, arbeid en brandstof! Nadat het gras is ingekuild wordt er kunstmest gestrooid, dit doen wij met een 12 meter kunstmeststrooier. Door eenvoudig de Fieldbee GPS hiervoor te gebruiken hoef ik geen paaltjes meer uit te zetten of op het oog te strooien, hierdoor zie ik vrijwel geen banen meer in mijn percelen. Qua tijd vind ik het lastig inschatten omdat het strooien over het algemeen vrij snel gaat. Maar voor het comfort wil ik het eigenlijk niet meer missen. In totaal kan ongeveer € 1.250, - tijdens de oogstwerkzaamheden bespaart worden. Dit op een areaal van 45 hectare grasland.


Geïnterneerd in een eigen Fieldbee GPS set? Kijk op de Fieldbee GPS pagina.

תגובות


bottom of page