top of page
  • Foto van schrijverJeroen Wolters

Aardappelopslag bestrijden met de Ecorobotix ARA spotsprayer

Bijgewerkt op: 21 mrt.

Hoe werk je met een spotsprayer om aardappelopslag te bestrijden?Doorgrond.nl is gespecialiseerd in het leveren van nieuwe technieken aan agrariërs en hen te begeleiden met de ingebruikname van deze technieken, de afgelopen jaren is er al veel ervaring opgedaan met de EcoRobotix ARA om aardappelopslag te bestrijden.

Aardappelopslag bestrijdt men momenteel veelal handmatig met de Selector of machinaal met een kappenspuit of onkruidstrijker. Daarnaast behoort een volveldstoepassingen met een standaard veldspuit ook tot de mogelijkheden om aardappelopslag te bestrijden.

Voordelen van het bestrijden van aardappelopslag met de EcoRobotix ARA spotsprayer zijn:

- Een hoge capaciteit van 2-3,5 ha per uur.

- Een hoge effectiviteit met de 156 spuitdoppen om de 4 cm die spuiten in blokken van 6x6 cm en plaats specifiek alleen de aardappelopslag bespuit.

- Weinig groeiremming in het omringende gewas door plaats specifieke bespuiting met de machine.

- Hoge inzetbaarheid in de gewassen uien, bieten en cichorei.


Aan de slag

Voor een goede bestrijding van aardappelopslag en behoud van het gewas is het belangrijk om zich te verdiepen in het perceel, hoe ziet deze eruit, hoeveel aardappelopslag staat er en in hoeverre is het gewas gesloten. Dit is belangrijk om te weten omdat de ARA op 2 manieren in te stellen is:

- Selectief: De machine neemt aan dat deze een selectief middel spuit waar het hoofdgewas dus geen hinder van ondervindt. Hierbij houdt de machine geen veiligheidsmarges aan om het gewas

- Niet selectief: De machine neemt aan dat deze een niet-selectief middel spuit, om schade aan het omringede gewas te voorkoken houdt de ARA een veiligheidsmarge aan tot het gewas.

De machine herkent dus zowel de aardappelopslag als het gewas, en kan met de twee verschillende manieren de aardappelopslag bespuiten en bestrijden.

Stap 1.

Bepaal welke modus we gaan gebruiken, selectief of niet selectief. Hoeveel aardappelopslag staat er op het veld? Wil ik dit 100% bespuiten of wil ik zoveel mogelijk van mijn hoofdgewas sparen?

Stap 2.

Vul de grote schoonwatertank

Stap 3.

Bepaal welk middel je wilt gaan gebruiken om de aardappelopslag te gaan bespuiten, met een selectief middel is er met hogere doseringen te werken waardoor de aardappelopslag eenvoudiger te bestrijden is. Met een niet selectief middel werkt de machine nog effectiever, het risico op schade in gewas neemt hiermee toe.

Stap 4.

Maak het middel aan in de kleine middelentank van de EcoRobotix ARA Spotsprayer, hierbij is het van belang uit te gaan van een lage dosering, de machine verspuit afhankelijk van de hoeveelheid aardappelopslag die je wilt bestrijden ca 5 liter per hectare tot 50 liter vloeistof per hectare. De vuistregel hierbij is: eerst ca 25% middel aanmaken, na één werkgang weet u ongeveer de hoeveelheid middel dat u op het gehele stuk zal gaan verspuiten. Maak nu de rest van de middelvloeistof aan. Op deze manier blijft er zo weinig mogelijk restvloeistof over. Meer middel aanmaken is met de grote schoonwatertank van de EcoRobotix ARA spotsprayer geen probleem.

Stap 5.

Ga naar het veld

Stap 6.

Stel de machine in: Selecteer de target: aardappelopslag en het hoofdgewas, bijvoorbeeld bieten. Laat de machine druk loos zakken in het veld en stel deze waterpas. De hoogte boven het gewas dient ca 20 centimeter te zijn.

Stap 7.

Prime de spuit via de tablet user interface. Op deze wijze zit er gelijk middel in de doppen als u begint te rijden.

Stap 8.

Start de bespuiting en start met rijden op een snelheid waarin de machine stabiel rijdt, rijden met GPS raden wij aan voor het beste resultaat. Bekijk hoeveel liter per hectare je op een gemiddeld stuk van het veld bespuit.

Stap 9.

Vul de middelentank met de hoeveelheid vloeistof die je nodig hebt om de aardappelopslag te bestrijden. De machine berekent tijdens het gebruik het gemiddelde gebruik per hectare op basis daarvan is de hoeveelheid te berekenen.

Stap 10.

Nadat het veld bespoten is gaan we de EcoRobotix ARA spotsprayer reinigen met schoonwater. Dit doen we volgens de in de handleiding aangegeven protocollen en acties.


Dit was een korte uitleg over het bestrijden van aardappelopslag met de EcoRobotix ARA, vanzelfsprekende helpen de mannen van Doorgrond.nl je met de eerste keren in het veld, wij staan graag met de voeten in de klei/zand/veen.

Heeft u vragen over de EcoRobotix ARA spotsprayer of wilt u deze bestellen? Neem dan contact met ons of uw plaatselijke Abemec dealer op!
Comments


bottom of page