top of page
  • Foto van schrijverHan Hilbrands

2 jaar werkervaring met de Agrointelli Robotti onder de riem!

Bijgewerkt op: 9 feb. 2022

Graag delen we praktische advies en ervaringen voor het gebruik van robotica systemen, in het bijzonder op dit moment de Robotti van Agrointelli uit Denemarken. We werken nauw samen met de ontwikkeling en proberen de Robotti zo goed mogelijk te laten functioneren op de Nederlandse akker. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. De onderstaande voorbeelden geven weer wat we allemaal hebben meegemaakt met de Robotti. Wij hebben deze situaties al doorstaan zodat u deze in de toekomst niet meer tegen gaan werken.


- Let op de juiste RTK-gegevens van de provider

Het was een mooie zonnige dag in Nieuw-Beerta, Groningen. Het idee om de mosterd als groenbemester in te zaaien paste perfect in de planning. Ook kwam Frits van Evert, onderzoeker precisielandbouw aan de Wageningen universiteit land voor het Europese project Robs4Crops. De Robotti was al op locatie gebracht, ik hoefde alleen nog naar het juiste perceel te rijden. Dit perceel was een aantal weken eerder ingemeten door mijn collega Jeroen Wolters. Het perceel lag aan de andere kant van het dorp bij SPNA Ebelsheerd. Tijdens het wegrijden viel mij al op dat de Robotti geen RTK-signaal had, ik dacht, ‘Dit komt tijdens het rijden richter het perceel vast wel’. Niet dus…. Na een paar belletjes met de RTK-provider bleek het zo te zijn dat het wachtwoord en de server waar de Robotti op ingesteld stond niet klopte. Dit was heel eenvoudig aan te passen waardoor ik snel weer aan de slag kon. Net als bij een trekker is het ook erg van belang om de juiste gegevens te delen.


- Zorg voor de juiste omstandigheden met het juiste werktuig

Tijdens het groenbemester zaaien maakte ik gebruik van een cultivator met een APV-zaaibak erop. Op het perceel waren pompoenen geteeld, daarna is er nog een lichte bewerking gedaan. Door de ranken van de pompoenen viel het niet meer om goed te kunnen zaaien, we gingen licht door de grond, maar toch bleven er regelmatig ranken achter de tanden haken met als gevolg dat er een opstopping ontstond als er te lang niet was schoongemaakt. Wanneer je dit met een trekker zou gaan bewerken ben je de hele tijd met de hef aan het corrigeren, maar dit gaat niet zo makkelijk met een robot. Op het tweede gedeelte van het perceel ging het beter, dit was over de graanstoppel, hierdoor waren er geen ranken die konden blijven haken achter de tanden. Het is dus van belang dat je met een robot het perceel zo inricht dat er geen opstoppingen kunnen optreden tijdens de werkzaamheden.


- Let op de juiste perceelsgrenzen

We hebben onszelf aangeleerd om altijd de perceelsgrenzen in te meten van het perceel om goed te kunnen werken met een robot. Aan het begin van de periode met het werken met een robot dachten we aan de perceelsgrenzen die ‘toch moeten worden ingetekend’ voor de boekhouding. Nou…. Voor een robot zijn deze grenzen compleet nutteloos. De perceelsgrenzen zijn meestal tot ver in de sloot ingetekend, toen ik tijdens het bieten zaaien had ingesteld dat er een 75cm spuitvrije zone aanwezig moest zijn, bleef er maar ongeveer 30 centimeter over. De andere 40cm lag bij de slootkant. Niet heel handig dus. Voortaan meten we ALTIJD eerst een perceel handmatig in, zodat we ook de slootwallen kunnen controleren op eventuele gebreken.


- Zorg voor genoeg ruimte bij een kopakker

Het is belangrijk om een goede inschatting te maken voor het draaien op een kopakker. Tijdens het groenbemester zaaien was het perceel niet helemaal recht, waardoor er een ‘rare’ geer op de kopakker aanwezig was. De kopakker had ik ingesteld op 6 meter, dit is bij een rechte kopakker prima te doen voor de robot. Maar omdat aan de ene kant van het perceel een geer zat, kon de robot net niet binnen de 6 meter draaien en sloeg de robot uit omdat hij ‘buiten’ het perceel reed. Dit is een beveiliging zodat er geen ongelukken gebeuren. Het probleem is opgelost door de draaicirkel op de kopakker in te stellen op 6,50 meter waardoor de robot wel genoeg ruimte had om te draaien.


- Zorg ervoor dat het perceel ernaast leeg is

Tijdens een perceel pompoenen zaaien stond er direct naast het perceel wat gezaaid moest worden tarwe. Deze tarwe kwam al aardig goed de hoogte in gegroeid. Het idee was om strak langs de tarwe te beginnen met zaaien, maar al snel kwam ik erachter dat de robot dit geen goed idee vond. De robot zag de tarwe als ‘object’ de veiligheidssystemen grepen in en de Robotti kon niet doorrijden. een van de opties was om de Lidar sensor uit te schakelen, deze sensor detecteert objecten vin de omgeving van de Robotti, maar dit gaat ten koste van de veiligheid. Ik heb gekozen om een stukje van het tarwe perceel af te blijven zodat de Lidar sensor aan kon blijven.


- De cross track error, is inmiddels verholpen

Dit was eind 2019, wanneer de robot te ver kantelde of in een ploegvoor terecht kwam met de ene kant van de machine ging de robot voor de veiligheid uit. Omdat de software dacht dat hij ging kantelen, dit probleem was eenvoudig opgelost door de maximale waarden van de ‘cross track error’ te veranderen. Dit heeft het Agrointelli ingenieurs team toen snel opgelost.


"Bij Doorgrond.nl hebben we al ruim twee jaarlang en daarmee 200 hectare ervaring opgedaan met de Agrointelli Robotti. Met zoveel ervaring hebben we ook al een hoop dingen meegemaakt in het werk veld. Han heeft daarom BOVENSTAANDE opsomming gemaakt van de meest opmerkelijke situaties die wij zijn tegengekomen zodat u hier niet meer voor verrassingen komt te staan."


bottom of page